Zajam Svjetske banke od 20,8 mil. eura za zaštitu okoliša

Bez autora
Feb 23 2011

Svjetska banka će zajmom od 20,8 milijuna eura pomoći Hrvatskoj kao zemlji kandidatkinji da se uspješno pripremi za integraciju u Europsku uniju u području zaštite okoliša. Ugovor o tom zajmu jučer su potpisali ministrica financija Martina Dalić i direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold. Hrvatska je već učinila velike korake u zaštiti prirode i očuvanju svojih svjetski poznatih parkova i prelijepe obale. Kako se bliži članstvo u EU, uvjeti za zaštitu prirode sve su zahtjevniji te su, prema iskustvima prijašnjih zemalja kandidatkinja za ulazak u EU, jedni od najstrožih za ispunjavanje. 47 posto hrvatskog teritorija te 39 posto njezina mora obuhvaćeno je ekološkom mrežom Hrvatske (EM) koja uključuje više od 19 glavnih nacionalnih parkova i parkova prirode, što znači da veliki dijelovi Hrvatska spadaju u posebna zaštićena područja i posebna područja očuvanja, od kojih su neka obitavališta i staništa ugroženih vrsta.

Zajam Svjetske banke od 20,8 mil. eura za zaštitu okolišaSvjetska banka će zajmom od 20,8 milijuna eura pomoći Hrvatskoj kao zemlji kandidatkinji da se uspješno pripremi za integraciju u Europsku uniju u području zaštite okoliša.

Ugovor o tom zajmu jučer su potpisali ministrica financija Martina Dalić i direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold, priopćeno je danas iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj i Ministarstva financija.

"Hrvatska je već učinila velike korake u zaštiti prirode i očuvanju svojih svjetski poznatih parkova i prelijepe obale. Kako se bliži članstvo u EU, uvjeti za zaštitu prirode sve su zahtjevniji te su, prema iskustvima prijašnjih zemalja kandidatkinja za ulazak u EU, jedni od najstrožih za ispunjavanje", rekao je Harrold. Napominje se kako je 47 posto hrvatskog teritorija te 39 posto njezina mora obuhvaćeno ekološkom mrežom Hrvatske (EM) koja uključuje više od 19 glavnih nacionalnih parkova i parkova prirode, što znači da veliki dijelovi Hrvatska spadaju u posebna zaštićena područja i posebna područja očuvanja, od kojih su neka obitavališta i staništa ugroženih vrsta.

Ekološka mreža uključuje i međunarodna i hrvatska ekološki značajna područja. Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, neka od tih područja postat će dio Europske ekološke mreže - Natura 2000 - temeljem posebnih propisa EU o zaštiti prirode. Projekt integracije Natura 2000 pomoći će nizu institucija u području zaštite prirode, kao što su Ministarstvo kulture, Hrvatski institut za zaštitu prirode, nacionalni parkovi i parkovi prirode, županijske ustanove za zaštitu prirode, poljoprivrednici i zemljovlasnici, da uspostave integriranu ekološku mrežu koja će biti usklađena sa zakonodavstvom EU iz područja zaštite prirode kao i s direktivama o pticama i staništima, svrha kojih je unaprijediti sadašnji sustav zaštite prirode.

Novac je namijenjen financiranju malih centara za posjetitelje, poučnih staza i druge infrastrukture koja promiče ciljeve europske ekološke mreže Natura 2000. Zajam za projekt integracije Natura 2000 odobrio je Odbor izvršnih direktora Svjetske banke 10. veljače ove godine. Zajam je na rok od 20 godina, s uključenim razdobljem počeka od pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik